Przegląd wiadomości

Kawa dla maratończyka?

Kawa dla maratończyka? , 20. maja 2016

Świeża kawa poprawia bowiem sprawność organizmu. Jest absorbowana dość szybko, a szczyt swojego stężenia we krwi osiąga po 1-2 godzinach od spożycia. 3-9 mg kofeiny na kg masy ciała, odpowiednik 2-5 filiżanek parzonej kawy, zażyty na godzinę przed ćwiczeniami, wydłuża wytrzymałość organizmu w warunkach laboratoryjnych. Sportowcy, którzy przyjmowali 3-7 mg kofeiny w kawie zauważali wzrost wytrzymałości o 24%. Jednocześnie ich wyniki sportowe uległy poprawie o ponad 3%.

Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies . Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zamknij